School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Bhí ministéir ann fadó agus bí cailín aimsire Caitileach aige. Bhí sí ag dul go Faoistin go dtí an sagart maidin. Dubhairt an mháighistreas léithí. "An Coimín a leigint amach as a béal isteach sa napacín phóca agus É thabhairt abhaile. Rinne sí ambhlaidh. Cuaidh sí an t-aithghiorra treasna na páirce ag dul abhaile di, agus chaill sí an napacín agus an Coimín sa bpáirc. Nuair chuaidh sí abaile ní raibh meas ar bith uirrí nuair nach thug sí an Coimín Naomhtha abhaile. D'fan an sgéal mar sin ar feadh bliadhnta fada. Tháinig sagart isteach go teach bocht. D'ith sé a dhinnéar ann.
    Bhí stócach ann nach raibh aon ciall aige. Nuair bhí an dinnéar ithte acú corruigh fear an tighe fód sa teine agus thosuigh an stócach ag gáiridh.
    D'iarr an sagart, "Cé'n fáth mbíonn sé ag gáiridh" ? Dubhairt an t-athair nach raibh fhíos aige. D'iarr an sagart ar an mbuachaill "cé'n fáth mbíonn sé ag gáiridh" ? "Nuair corruigheann
    Máire Ní Stancháird
    Lorcán Mac Cartaigh