School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. In aice le Rúnaidhe i Mhuigheó bhí bean an-luath agus glaodhadh Cailleach Bhéarach uirrí. Ní raibh bean nó fear ins an gceanntar i ndan coinneál suas leí ag siubhal nó ag rith.
    Lá, thosuigh sí féin agus fear éile ag siubhal ó Rúnaidhe go Gaillimh. Bhuaileadar bóthar ag fáinne an lae agus bhiodar ar ais abhaile nuair bhí an grian ag dul faoi trathnóna, sé sin céad agus ocht míle go Gaillimh, agus céad agus ocht míle abhaile.
    Bhí an fear beagnach marbh acht ní dhearna sé tada ar an mnaoi.
    Bhí pota ime ag a mhnaoi, chuir sé a chosa síos ann agus do leagh sé é bhí a chosa chomh te sin, marach sin cheap sé go gheibhfeadh sé bás.
    Máire Ní Bhreathnach
    Seán Bhreathnach