Scoil: Coill Maolacáin (uimhir rolla 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

Achaidh Cabhair.
    Bhí Éire lán le nathraca nimhe fadó acht cuir Naomh Pádhraic faitchíos ortha agus bhiodh siad ag rith uaidh.
    Lá a bhí Pádhraic Naomhtha agus a chára Fintin ar a mbealac go dtí an Chruach. Bhí Fintin scathamh beag roimh Pádhraic agus bhí na nathraca go tuigh ar gach taobh de agus mharbhuigheadar é.
    Nuair chonnaic Naomh Pádhraic a chára dhilis marbh. Bhí sé an-bhronach mar bhí an-grádh aige air agus thoisigh sé ag guidhe, chomh luadh agus abhí a pháidir ráidhte d’éirigh Fintin suas beó agus slán is bhí sé ariamh. Annsin chuaidh an beirt aca ar a glunaibh agus thugadar moladh agus buidheachas do Dhia. Dubhairt Naomh Pádhraic go ndeanfadh sé cill ins an áit i n-onóir an cabhair mór do thug Dia dhó agus glaoidh sé Acaidh Cabhair ar an áit agus tá an t-ainm ar an áit ó shoin.
    Rinne sé an cill ann, nuair léigh sé a chéad Aifreann ann chuaidh sé suas an Chruach agus dhibir sé na nathracha uilig as Éirinn.
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)