School: Líonán

Leenaun, Co. Galway
Pádraig M. Ó Mathghamhna

1. Chuireann siad fataí ar an bhfeilm sa mbaile gach bhliain. Ullmuigheann na fir oibre an talamh í gchóir na bhfataí. Cuireann siad aoileach ar an dtalamh sula a gcuireann siad na fataí. Cuireann siad na fataí í-n-iomairí. Le láighe a dheintear an obair seo. Ní bhaineann na daoine úsáid as céachta san áit seo. Do rinneadar láighe i Líonán fadó acht ní dheintear anois iad. Gearann na mná na fataí 'na sciolláin ins na tigthe. Leagtar na sciolláin ar na hiomairí annsin, agus cluduigheann na fir íad le creafóig as an chlais. Fágann siad na fataí mar sin go bhfásann siad os cionn an talaimh. Annsin chuirtear leasú orra agus clúduightear le créafóig aris íad. Nightear íad le spré ar feadh chúpla seachtmhaine ina dhiaidh sin chun íad do chosaint ar an nduibheachán. Nuair bhíonn na
    Tomás Ó Fathartaigh
    Glennagevlagh, Co. Galway