School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    táinig sí isteach chonnaic sí an builín leagtha ar an mbord. "Cá bhfúair sibh an builín sin: ar sise. "Duine uasal a bhí ag dul thárt ansin a thug dhúinn é" ar síadsan. "Is liomsa é sin" ar sise. "Ní leat" ar síadsan. "Cé is feárr é a thabhairt ná clocar a dhéanamh go do teach" ar sise. Annsin thug síad an builín dhe gus d'imthigh sé leithí. Do bhí sí ag imtheacht nó go sí go dtí teach mhac rí Éireann. "A raibh éinne agaibh thoir ins domhan thoir". "Bhí sé sin sin ann" arsa an t-athair. "Is gearr go mbeidh fhios agam-sa é" arsise. Thóig sí capailín beag aníos as a póca. Téigh a marcuigheacht ar an gcapall sin. Chúaidh sé ag marcuigheacht agus chaith sé anúas ar an talamh. Bhí sé sin ann freisin arsa an t-athair. "Téigh a marcuigheacht ar an gcapall sin" ar sise. Núair a chúaidh sé ag marcuigheacht ar an gcapall agus chaith sé anuas faoín talamh é. "Ní raibh sé sin ann" arsise.
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Seán Ó Flaithbheartaigh