School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Breach mór leathan is eadh é an líomán gréine. Bíonn go leór óla ann, agus bíonn sí ag na doctuirí dhá h-usáid. Téigheann seachtmhar nó ochtmhar fear amach ar a dhrúim ag baint an óla as.
    Is ionann faí agus agus léitheadh dhó. Bhíonn se fiche tróigh ar fad agus fiche ar léitheadh. Téigheann na fir sin amach ar a dhruim agus síos ina bolg, agus baineann siad lán báid mhór deóla as.
    Bíonn eiteocaí ar a dhruim agus agus bolg geal faoí. Drubauillín beag bídeach atá air, agus cloigeannín giortach air Iththean se iasg agus gainimh agus ólann sé sáile freisin,