Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an oath a bhíos air nuair a marbhuightear é. Bíonn druim glas air, dath óir ar a thaobhanna agus a bhólg ar nós an airgid. Aruigheann sé dat ó shealuigeas sé agus tagann ramalae salac i na ait Ní Briac tróm é idir ocht nó naoí dé phunta trid is trif. Tá sé raidhte gur an-diaid na scadán a thagann sé isteach i gcuanta an lathair. Tá sé cruicighe go in-imtigheann sé i ndiaidh na scadan agus go dtugann sé doimhin stupóg ar féin indeire bliadhna. Teagann go leor acha don tír, cuid a bíos beag agus ceaptar go cinntí óga iad. In aitheacht glasáin a tugtar ortha seo. Amach san Aibreán a cíolruigheas an mangach bíonn an tóir ar an mang nuair a bíonn sé na seasúr mar né bhíonn sé chómh holmhail leis an run nac ná an sca dán. Maireann
    Colm Mac Donnchadha