School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. Galway
N., Bean Uí Cholchúin

1. Sean-Sgéal
    Bí baintreabhach ann fadó agus bí aon mach amáin aicí. An lá a rugadh an mhach cuir sí crann Nuair a bí an mach seacht mbliadhna tug a mathair go dtí an crann é. Tarraing an crann sin adeir sí Rug sé ar an gcrann Tarraing ar a diceall acht níor éirig leis Nuair a bí sé ceithre bliadna déag Tug an mathair amach aríst é acht teip aríst ar Nuair a bí sé bliadhain is fiche tug sí amach aríst bliadain is fiche ataim ag dubairth bidh duith feach anois an fear tú Rug sé ar an gcrann agus tarraing sé as na freamacha é Goirm tú ar sise leis biod an crann sin mar cleith agath baisthim Ridhire na cleith orth. Racadh ag cuardú Maigisthir anóis arsa sí Maidin láe na barach bí dá builín déanta ag a mathair Ciacha a bfearr leath an builín mór is mo mallacht no an builín beag is mo beannacth Bfearr líom an builín beag is beannacht mo matáir. Tug sí an builín beag agus a beannacht do agus d'imtig sé leis. Bí
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0650**: The Strong Youth