Scoil: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. Galway
An tSr Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    braonacha téarra ag tuitim uirri. Chuir an triúr iad fhéin timhceall uirthi agus thugadar amhach as an lasaidh slán sabáilte í. Tharraing siad amhach a dtrí claidhimhthe agus marbhuigh siad trian eile d'Éirinn. Bhí dá trian d'Éirinn marbhuighthe aca anois. Chuaidh an rí go dtí an draoi-doir agus dubhairt sé leis mara gcuireadh sé de? éicint orra nach bfagfadh siad aoinne beo sa tír. Rinne an draoi-doir dall dhóibh.
    Bhí go maith nuair a bhí siad dall ní bhíodh aca ach ag rith indhiaidh an torainn. Dubhairt siad fhéin le chéile nach raibh aoinne in-ann iad a chur cun báis ach iad fhéin. Theann siad le chéile agus mharbhuigh siad fhéin a chéile. An chéad bhuille a bhuail duine aca ar an gceann eile dubhairt sé:-
    "Airighim do bhuille a dhearbhráthair".
    "Ní iongantas dhuit" adeir an dearbhráthair" má fuair tú é.
    Nuair a bhí beirt marbhuighthe chuir an duine eile a chlaidheamh fhéin tré na chroidhe. Nuair a chonnaich an rí marbhuighthe iad, tháinig sé agus dubhairt sé leis an mbean. "Tá tú i ngreim anois agus mo chuid fir crodha camla marbhuighthe mar gheall ort." "Níl mise ag iarraigh a dhul ó bhás" arsa an bhean "ach tabhair cead dhom mo chuid fir bhreágh a chaoineadh. Nuair a bhí a dóthain caointe aici ní dhearna sí ach claidheamh a fir a chur tré na
    AT0970: The Twining Branches
    Seamus Ó Conghalaigh