School: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. Galway
An tSr Máire

1. Triúr cloinne Uisnig a bhí in Éirinn fadó agus ní dhógfadh teine iad, is ní bháitfeadh uisge is ní chaithfeadh gunna iad. Bhí rí ann agus bhí sé ag fiadhach lá agus chuaidh sé isteach go dtí a dhraoi-dóir ag caitheamh a dhinnéir. Nuair a bhí sé ag ithe chuala sé na trí scread ba chráidhte a chuala aoinne ariamh. "Ní íosfaidh is ní olfaidh mé aon ghreim" adeir an rí "go n-innseóchaidh tú dhom cé'n fáth na trí sgread sin". "Innseóchadh" arsa an draoi-dóir "Tá mo bean ag iompar ingine agus is anois a tháinig an t-anam innte agus marbóchar dhá thrian d'Éirinn agus trian d'Albain mar gheall uirri mar béidh sí ar an mbean is breághtha ar an domhan."
    AT0970: The Twining Branches
    Seamus Ó Conghalaigh