School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    de róinte agus mharbhuigheadar an seachtmhar mac. Dubhairt an rí go dtiubharfadh sé míle punt do dhuine ar bith a bhaineadh sásamh a chloinne amach. Bhí fear san áit agus nuair a chuala sé an chainnt adubhairt an rí dubhairt sé go mbainfeadh sé fhéin sásamh maith de na róinte. Aon lá amháin chuaidh sé ag iasgach. Chonnaic sé rón ag teacht chuige agus chaith sé cloch leis agus bhuail sé ar an mbaithis é agus tháinig go leór fola as. Nuair a bhí go leór éisg aige chuaidh sé ag tarrainght an ancaire acht bhí sé i bhfastódh thíos. Bhain sé dhe a chaipín agus léim sé isteach san bhfairrge agus léim sé isteach san bhfairrge [!] agus fuair sé amach go raibh an ancaire istigh fé dhoras. Bhuail sé ar an doras agsu tháinig seacht gcinn de róinte chuige agus ní raibh siad inann é a marbhughadh agus mharbhuigh sé iad agus fuair sé an
    Bairtle Mac Donnchadha
    Inis Eirc, Co. Galway