School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    óg dhó ag [!] chuir sé cránn ag fás an lá ar rugadh é. Nuair a bhí an mac seacht mbliadhna síl sé an crann a tharraingt acht ní raibh se indan. Nuair a bhí sé bliadhain is fiche tharraing sé é agus rinne sé maide siubhail dhe agus bhí sé leis go dtáinig sé chuig teach a raibh go leór coirce ann le bualadh. Dubhairt sé go mbuailfeadh sé fhéin é agus bhí sé ag bualadh an tuighe nó go raibh sé chómh mín leis an gcoirce aige. Dubhairt a mháighistir leis cárr agus capall a thabhairt leis agus go raibh teach líonta le tuighe in áit áithrid agus dubhairt sé leis é a thabhairt chuige. Rinne sé é agus chuir sé rópaí faoí an teach agus thug sé leis ar a dhruim é chuig a mháighistir. Dubhairt an mháighistir leis a dhul
    AT0650**: The Strong Youth
    Maighréad Nic Dhonnchadha