School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    an aonach agus thug sé sean-chroiceann bó leis agus chuir sé trí shobhrain isteach ann. Fá cheann tamaill tháinig an deárbhráthair saidhbhir chuige agus dubhairt sé leis a dhul abhaile agus gan é a náiriúghadh leis an sean-chroiceann sin. "Ó" arsa an deárbhráthair bocht "ní sean-chroiceann é acht croiceann úr ag bualadh buille air agus thuit sobhairn as. "Déanfadh muid margadh." adeir an deárbhráthair saidhbhir. "Ní thiubharfainn dhuit é sin ar naoí gcéad punt" adeir an deárbhráthair bocht, "agus sin rud nach dtiubhartha dhom air." "Tiubharfadh is fáilte," adeir an deárbhráthair saidhbhir. Thug sé dhó an tairgead agus thug sé leis an croiceann abhaile agus an-áthas air.
    Nuair a shroich sé an teach d'fhiafruigh a bhean dhó cá bhfuair sé an sean-chroiceann sin agus dubhairt sé nach sean-chroiceann é acht croiceann úr agus bhuail sé buille air agus thuit
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    AT1539: Cleverness and Gullibility