School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    obair. Chuaidh sé ag obair leis agus nuair a bhí dhá lá oibre déanta aige d'-iarr sé a chuid airgid ar an bhfear agus dubhairt sé leis nach dtiubharfadh agus d'imthigh an buachaill leis agus é an-bhrónach. Nuair a tháinig an buachaill isteach ins an teach d'iarr duine aca cúpla sgilling air le haghaidh taé agus siúcra agus dubhairt an buachaill nach bhfuair sé aon airgead agus dubhairt fear an tíghe leis an duine eile é a báthadh. Annsin chuir siad síos ins an mála é agus d'imthigh siad leó le na bháthadh. Bhí siad ag dul thar teach ósta agus chuaidh siad isteach ag ól agus d'fhág siad an mála taobh amuigh. Bhí fear ag dul thart agus go leór beithidheach aige. Dubhairt an duine a bhí ins an mála nach aoibhinn Dia dom ag dul chuig na Flaithis anocht agus d'fhiafruigh an fear dhi an leigfeadh sé aon duine eile in a áit agus dubhairt an duine a
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Maighréad Nic Donnchadha