School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    huibheacha. Nuair a tháinig an sagart ní raibh a fhios ag aon duine cá raibh Seáinín agus dubhairt sé, "Glug, Glug" a mháthair tá Seáinín ar na huibheacha. Annsin chuadar chuig an séipéal agus phós an sagart iad agus chuadar abhaile.
  2. 8.
    Bhí teach fadó ann agus lá amháin bhí faoisdean ann agus bhí go leór daoine ag an bhfaoisdean. Sé an nós a bhíodh ag na sagairt an tam sin ná chuile pheacadh a d'innsigheadh na daoine dhó tharrnuigheadh sé marc ar a bhríste le cailc gheal. Nuair a bhí chuile dhuine réidh chuaidh sean-fhear chuig an bhfaoisdean agus dubhairt sé leis an sagart go raibh an oiread peacaidhe déanta aige agus nár chuimhnigh sé ar cheann ar bith acht ceann amháin. D'fhiafruigh an sagart de cé'n ceann é sin agus dubhairt sé gur mharbhuigh sé ministéar. Dubhairt an sagart leis go raibh gach peacadh a rinne sé ar feadh a shaoghail maithte dhó mar gheall gur mharbhuigh sé ministéar.
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Máirtín Ó Conghaile
    59
    Feirmeoir
  3. 9.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé le inghean duine uasail a phósadh. Ní raibh sí le aon duine a phósadh nó go mbaineadh sé trí gháire aiste. Nuair a bhí sé le dhul ann thug sé mála brocháin min-coirce leis chuig teach an duine uasail. Nuair a tháinig sé isteach chuir sé a lamh síos sa mála agus thosuigh sé ghá ithe le na lámh agus