School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. Báthadh long agus aicídeacha sa gceanntar.
    Báthadh tuairm is trí cínn de longaibh san tír seo. Bhí ceann ag teacht as Meriocá agus is bealaigh buidhe a bhí innti. Shéid sé in a stoirm mhóir san oidhche agus cuireadh an long isteach ar an gcladach thiar ag Ceann Golam. Bhí chuile dhuine de na daoine báidhte acht amháin pearóid agus nuair a d'éirigh na daoine ar maidin bhí an-iongnadh orra nuair a chonnaiceadar an long mhór ar an gcladach. D'fhiafruigh siad céard a bhí innti agus dubhairt an phearóid gur bealaigh buidhe. Bhíodh daoine ag teacht as chuile áit agus málaí aca
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Máire Bean Uí Maol-Dia