School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

1. Tá go leór luibheanna le fághailt sa talamh. Fághtar meachna lúin leighiseann sé gearradh a bheadh ar do bhéal. Cupógaí agus neantóga tugann na daoine go na muca agus go lachain óga íad. Dhóghadh an neantóg thú ghá leagtha do mhéar uirthí agus leisfeadh an chupóg thú. Leisfeadh garleóigh dóigh bhoiligh. Tá cupóig chruach Phádhraic go maith le h-aghaidh gearracha. Leagtar air í mar fhásann sí. Tá luibheana ann a dhéanfadh dochar freisin. Meachain dubh mharbhóchadh sé caora dhá mblaisfeadh síad dhi. Dhá mbuailfeá do breit ort nó crann caorann ní mhéadfá níos mó ná bhféadfá. Tá rudaí eile ann agus b'feárr leis na daoine gan iad a bheith ann chor ar bith. Neantóg chaoc, lasair léin agus gluineach. Fásann na rudaí sin sna fataí. Tá spotaí beaga dearg ar an nglúineach. Fuair sé na spotaí sin ó fhuil Mhac Dé. Dhá leagtha é sin ar do bhéal dhóghadh sé thú.
    Siubhán Ní Dhonnchadha