School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

1. (continued from previous page)
    Líontar suas an poll le féar tirm. Cuirtear splannc isteach ann agus séidhtear an splannc le na mbéal. Bíonn deatach as an splannc. Líontar suas an teach le deatach.
    5. Cuireann siad fáinne i gcáca agus cé ar bith cé gheobhthas é is túisce a phósfas.
  2. Tagann lá Fhéil Sin Seáin ar an 24adh de mhí Meitheamh. Bíonn na barranta fásta agus bíonn fataí nua ar fághail.
    Tá nós ag na daoine ag cur teine cnámh suas in-onóir do Naomh Seán. Téigheann cupla duine thart an tráthnóna sin agus bailigheann siad pingneacha le h-aghaidh ola mhór. Bíonn cupla duine eile ag déanamh liathróidí le málaí. Nuair a thagas an oidhche faduigheann síad teine ar chnocán agus cuireannsiad cupla cnámh isteach ann. Líonann síad soitheach le ola mhór agus tiomaun síad na liathróidí síos ann. Annsin lasann siad iad agus caitheann siad san aer iad. Bíonn siad ag cur liathróidí san aer mar sin ar feadh na h-oidhche. Nuair a bhíonns siad ag imtheacht tugann chuile dhuine splannc leis.