School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

1. Scéal.
    Bhí caisleán sa Tráigh Bháin fadó san áit a dtugtar Tráigh an Chaisleáin air. Bhí go leor daoine ina gcomnhnuidhe ann agus bhí pota óir aca. Tháinig fear ag iarraidh lóisdín orra agus sé dubhairt siad leis nach raibh aon áit aca dó acht codladh ar an teallach go maidin. Nuair a bhí píosa de n-oidhche ann d'éaluigh an fear as an teach san oidhche agus thug sé an pota óir leis. Is gearr gur airigh na daoine imthighthe é agus lean síad é agus ag dul suas ag an Doirín [?] Dara bhí siad ag teacht suas leis agus bhí a fhios aige go mbeadh an pota óir aca agus chaith sé amach sa loch é agus tá sé sa loch ó shoin.
    Maitias Ó Cualáin
    Pádraic Ó Cualáin