School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. 'Sé an sórt fatai bhiodh ann fadó, fataí buidhe, agus sé an sort fatai iad sin fatai a mbiodh dath buidhe taobh istigh orra nuair bhiodh an craiceann bainte diobh agus sin é an fáth go dtugtaí fataí buidhe ortha agus bhiodh siad go deas le niththe.
    Sé an sort fatai iad na fatai dearga, fatai a mbiodh dath dearg ortha b'iad na fatai badh dheise a bhiodh le faghail. Bhiodh siad an mhór agus bhiodh go leór súile ionnta agus bhiodh go leor sgiolán ortha nuair a bhiodh aimsear na sgiolán ann 'san Earrach.
    Fataí gorma. Sé'n sort fataí iad sin fatai roinnt mór agus bhiodh go leór aca beag. Bhiodh siad an gorm ar fad nuair a bhiodh siad nua, sé sin go mbiodh siad gorm nuar bhiodh na daoine dá mbaint.