School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Tá go leór róinte ag imtheacht 'san bhfairrge mhór. Bíonn siad ag snamh faoi an uisce acht teigheann siad imbarr an uisce uaireannta. Deireann na sean daoine go bhfuil siad faoi dhraoidheacht agus gur daoine bhí ionnta fadó. Dath dubh is mó abhíos ortha. Itheann siad iasg agus biadh sliogán a bhios ar na cairrgreacha. Ní thugann siad isteach ar an dtalamh tirim chor ar bith acht fanann siad amuigh ilár na fairrge móire. Teigheann siad suas uaireannta ar na carraigreacha a bhios amuigh 'sa bhfairrge. Dhuine ar bith a bhfuil gunna aige marbhuigheann sé suid mhaith diobh agus an ola a bhíos ionnta conbhuigheann siad é le haghaidh leigheasanna.