School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Bíonn róinte ag imtheacht 'san bhfairrge igcomhnuidhe. Bíonn siad ag imtheacht ar bharr na fairrge go minic. Tá sé raidhte go bhfuil na róinte faoi dhraoidheacht agus gur daoine abhí ionnta fadó.
    Tá go leór dathanna ar na róinte acht dath dubh is mó bhíos ortha. Ní thagann na róinte ar an dtalamh tirim chor ar bith mar caillfí iad. Itheann siad iasc agus rudai eile a bhíos ag imtheacht'san bhfairrge.
    Deirtear go bhfuil leigheas 'sna Róinte. Da bhfuigheadh duine greim ar rón agus é a mharbhughadh agus ola a bhaint as tá leigheas ánn. Ola Róin a tugtar ar an ola. Tá sé go maith le haghaidh cneasughadh a dheanamh.
    Nuair a bhionn duine cáillte cloistear an Rón ag