School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. (continued from previous page)
    shórt aca annsin dheanfadh siadh an teine. Chuirfeadh siad na ceirlingi agus an t-ola leo ag an teine.
    Nuair bhiodh sé sin deanta aca agus an teine dearg chuirfeadh siad ola ar na ceirlingí agus chuirfeadh siad 'sa teine iad le lasadh. Nuair bhiodh siad lasta aca thabharfadh siad aníos as an dteine iad agus bhiodh siad á gcaitheamh suas 'san aer agus iad lasta. Nuair bhiodh na ceirlingí uilig caitthe aca rachadh siad ag tabhairt turas thart timcheall na teineadh agus iad ag bualadh báire.
    'Sé an fáth go ndeantaí an teine cnámh. Fadó nuair bhí Sasana agus a cuid saighdiúirí in Éirinn agus iad ag cur iallach ar 'chuile theach saighdiúr a dhul ina arm agus teach ar bith a mbeadh saighdiúr leo 'san arm dheanfadh siad teine agus lasadh siad 'san teine é, agus se an fáth go ndeanfadh siad é sin, bhiodh siad ag deanamh bioráin ar Sheán Buidhe.