School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Leitis marbh (leitir marbh, leitís mara.) Níl leigheas ar bith ar an dtinneas seo. Duine ar bith a dtagann sé air ní fhágfaidh sé é. Ar na sean daoine is mó a thagann sé. Tá sean fhear 'san áit seo a chuala na sean daoine ag rádh go dtagann sé ar an chaoi seo. Nuair atá an uaigh dá corruighe ins an Austráil no ins an Aifríc eirigheann deannach beag as an uaigh agus imthigheann sé gaoith go gcastar ar cé bheadh cé'n duine a bhfuil dá bhfuil sé in dán dó é theacht air. Is corr dhuine atá indan eirghe chor ar bith leis.
    Sinéad Ní Fhlatharta
    An Cnoc, Co. Galway