School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Tá suas le cúig bliadhna fidhead ó choin bhí rása báid i Leitirmeallán. D'fhág na báid droichead Cuigéil agus bhí ortha dhul suas go Caisin. Bhí deich gcinn de bháid ar na rásaibh.
    Bhí bád amháin as Leitirmeallán ann agus bhí ceathrar fear innte mar bhí ins gach bád eile ann. Bhí an bád seo ag rith geall í féin agus naoi mbád eile. Tháinic bád aca treasna uirthi agus chuir sí síos í. Tháinic triúr fear aníos ar bhárr fairrge agus tógadh iad agis bhíodar slán sábháilte.
    Bheadh an rás ag an mbád a báitheadh an lá sin marach an timpist a tháinig uirri. Tar éis sgathaimh chuaidh daoine ag cuartughadh an bháid agus fuaireadar í. Thárla an timpist sin cúig bliadhna fichead ó choin agus cúpla bliain ina dhiaidh sin bháith an bád ceadna fuirea bháid iasgaireachta deirtear.
    Colm Seoige
    An Cnoc, Co. Galway