School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Bhí beirt fhear ann fadó agus bhí siad ina gcómhnaidhe sa teach céadhna thoir i Snámh Bhó. 'Sé an t-ainm a bhí orta Seán agus Máirtín Breathnach. Lá amháin bhí siad ag dul go gÁrainn le móin. Cuadar chuig an Daingean i dtosach agus ní raibh sé osgailte. Bhí an la an garbh. Chuadar siar annsin an Ceann. Nuair a bhí siad siar sgathamh beag tar oileán Mhann tháinic múr mór ortha agus báthadh an bád. Bhí sé suas lé dhá mhíle ó thalamh an t-am seo. Chuaidh duine aca sias ag sgaoileadh anuas an seol ach faríor ní mar síltear bíthear báthadh an bád. D'imthigh fear aca as an mbád. D'imthigh fear aca
    Tomás Ó Conaire
    Pádraic Ó Conaire