School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. (continued from previous page)
    agus deir sé. "Téirigh go dtí an uaigh chaoighe le Mic Tuathal mo mhac agus bí agamsa annseo aríst an tráth a leigfeas fead le Goll a chlaoidhe: "Sé'n áit a raibh mac an Ríogh i bpoll a bhí déanta faoi thalamh aca le seacht mbliadhna ag fóghluim sgréach nimhe agus ní raibh aon Éireannach a chloisfeadh é nach raibh cáillte. Chuaidh Conán ar an bpoinnte go dtí an uaigh chaoigh agus nuair a chonnaic Tuathal é shíl sé gurb é an Dearg Mór é agus dá mhéid fáilte dá raibh ag an Rí roimhe bhí seacht n-oiread ag a mhac dhó. Shuidh siad síos annsin ag caint is ag cómhradh. Chuaidh siad ag imirt cártaí annsin agus bhuaidh Conán mar bhí an bhuadh aige. Tabhair do thuairm anois a Dheirg Mhóir adeir mac an Ríogh.
    "Cuirimse de gheasa ort do cheann a leagan go caoin ar an gclár agus má tharrnuighim aon bhuile ná leig aon sgréach. Dá leigead Tuathal aon sgréach bhí
    Eibhlín Ní Chonaire
    Ros Cíde, Co. Galway