School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Tá dhá thobar bheag ar na Beitheaca Mine. Oileán atá idir Inis Trágh Mhóir agus Roscíde. Dhá thobar an fhaisiúnta is 'eadh iad. Tá siad an chosamhail leis an Iomar Baiste agus tá siad níos mó ná pota ceithre ghalún agus deirtear nach féidir a n-íochtar a fhagháil tá siad chomh doimhin sin.
    Bhí leac ag na tobair sin agus chuala mé mo muinntir a' rád gur ag Naomh a bhíodh sí ag baisteadh daoine ag na tobair sin. Deirtear go leigheastaí daoine go leor aca fadó.
    Níl siad ach leath orlach ó na chéile. Tá siad déanta thíos ar bhord an cladaigh agus tagann an taoile ionnta. Is mor an nídh é sin mar bheadh siad níos slachtmhaire ag na daoine atá ag tabhairt turais ann. Chonnaic mé fhéin go minic iad
    Máire Ní Thúthail
    Ros Cíde, Co. Galway