School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Sgéal faoí Seán na gcorp.
    Bhí fear ann uair amháin darbh ainm Seán na gcorp. Tugtaoí an t-ainm seo air mar leas-ainm mar sé a thugadh marbháin na háite chuig an gcill. Lá amháin bhí fear caillte ar an mbaile. Bhí Seán imthighthe chuig an mbaile mór an lá céadhna. Bhí fhios ag buachaillí na háite é seo agus dubhairt siad le chéile go sgannróchadh siad Seán acht go mbidh sé ag teacht abhaile. Bhí go maith is ní raibh go holc. Nuair a cheap siad go mbéadh Seán ag teacht abhaile thug siad an contra a bhí le haghaidh an fhir caillte agus leag i lár an bhóthair é ionnas nach mbéadh seán i ndon dhul thairis gan é a fheiceál. Nuair a tháinic Seán i na chairt chonnaic sé an chontra i lár an bhóthair roimhe. Stop sé an chairt agus tháinic sé amach as agus chuaidh sé siar chuig an gcontra agus chraith sé é agus nuair
    Tomás Ó Máille
    An Turlach, Co. Galway