School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Bhí fear ann fadó. Oidhche amháin chuaidh sé síos chuig an gcladach ag fiadhach rón. Chonnaic sé rón ar cheann de na carraigeacha. Chaith sé leis ach níor bhuail sé é. Chaith sé leis trí uaire ach níor bhuail sé é. Ar an ceathramhadh uair bhuail sé sa gcloigeann ach níor mharbhuig sé é.
    Annsin chuaidh sé agus d'fhiafruigh a bhean dhe ar mharbhuigh sé aon rón. "Níor mharbhuigh" a dubhairt sé. Annsin dubhairt a bhean leis go gcaithfeadh sé a dhul síos an chéad oidhche eile. Dubhairt sé go ngabhfadh. Nuair a chuaidh sé síos ní raibh aon rón le feiceál chuaidh sé abhaile. Nuair a dubhairt sé nár mharbhuigh sé aon rón bhí a bhean ar buile agus dubhairt sí go ngabhfadh sé síos an tríomhadh oidhche. D'airigh sé torann i gceann de na pluaiseanna. Chuaidh sé isteach sa bhpluais a d'airigh sé an torann . Chonnaic sé rón ann agus é ag
    Tomás Ó Máille
    An Turlach, Co. Galway