School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Bhí sean bean ar an mbaile seo fadó. ,M, Ní raibh léigeadh ná innreacht sgéil ar an méid airgid abhí aice. Sé'n t-ainm a uightaí uirthi Malsh. Bhí sí chómh sanntach is go mbíodh sí ag imteocht ag cuartú déirce, Bíodh na daoine ag tabhairt déirce dí. Ní raibh shior ag duine ar bith ar an mbaile ach ag sean bhean amháin go raibh airgead aice. Ní raibh aice ach teacht dona. Bhí an bháisteach anuas agus 'cuile sóst dhá dhonacht ann. Ní raibh cearc ná locha, bó na caora ach ag imtheacht ag cuartú déirce. is minic a chodail sí amuigh le saint san airgead. Bhí sí chomh maith le fear ar bith ag obair ach is beag a bhí dhá bhárr aice. Nuair a cailleadh a h-athair d'fag sé bád aice ach sin eile a bhí (aice) aige agus bíodh sí ag bádóireacht ar nós sin sa mbád ag rith móna. Lá amhain cuaidh sí chuig an sean-bhean. 'Sen'n déire a d'iarr sí glac uibheacha. 'Sé dubairt an (a) sean bhean léithe. "Nach mór an náire dhuit a chailleach a bheith ag cuartú déirce
    Darach Ó Máille
    Ros Cíde, Co. Galway