School: An Gort Mór (roll number 10582)

Gortmore, Co. Galway
Criostóir Mac Aonghusa

An Gort Mór | The Schools’ Collection

máthair nuair a tháinic an ingean cuice. Cuir sí an mála siar sa seomra. Níor tháinic an bean ag iarraid an mála níos mó.

Bhí Rí ann fadó agus cailleadh a bhean. Bhí inghean amháin aca. Is fearr gur phós an Rí arís agus bhí ingheann eile aca. Níor mhaith leis an leas mháthair an chéad inghean agus chuireadh sí uirri chuile shórt obair a dhéanamh. Bhíod droch éadach uirri agus droch bhróga. Bhíod éadach maith ar a h-ingheann fhéin agus ní bhíod aobair ar bith uirri a déanamh. Lá amháin sa ngemhridh dubhairt an lead mháthair leis an ingheann a dul amach agus sméara fhághail de. D'imthigh an cailín bead léithe faoi sneachta agus faoi fuacht agus dhá mbeadh sí ag imtheacht ó shoin ní rabh aon sméara le fághail aice. Is gearr go bhfaca sí teacht agus táinic sí go dtí é. Ní rabh duine ar bith isthigh nuair a tháinic sí isteach ach bhí teine

Bríghid Ní Ghaora
Inver, Co. Galway