School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. Bhí fear ann fadó agus bhí madadh agus asal aige. Bhíodh an t-asal ag obair go cruaidh gach lá ar na portaigh. Nuair a bhíodh sé 'na oichdhe thugadh a mháighistear ualach móna abhaile leis an asal. Ní mórán fonn a bhíodh ar an gcréatúr é a thabhairt abhaile acht d'fhágádh sé an maide. Thugadh a mháighistear féar agus coirce dó 'chuile thráthnóna.
    Ní raibh nidh ar bith le déanamh ag an madadh acht istigh cois na teineadh i gcómhnaidhe. Bhíodh an fear ag spraoi leis an madadh. Caithfeadh sé é fhéin ar chúl a chinn ar an urlár agus an fear ag spraoi leis.
    Oidhche amháin bhí an t-asal ag smaoineadh air fhéin nuair a cuireadh isteach sa stábla é. Cheap sé dhá
    Seán O Máille
    Camas Uachtair, Co. Galway