School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. Bhí beirt fhear ann fadó agus sé'n t-ainm a bhí ortha Tadhg agus Taidhgín. Lá amháin chuir Tadhg amach Taidhgín ag baint sméartha dubha. Dubhairt sé muna mbeadh lán canna bainte aige go mbainfeadh sé an dá shúil amach as a cheann.
    D'imthigh le Taidhgín annsin ag baint na sméartha. Nuair shroich sé an choill bhain sé na sméartha agus d'imthigh leis abhaile. Ar theacht abhaile dhó thosuigh sé a' báisteach agus chuaidh Taidhgín ar fascadh[?]
    Tháinic ocras mór air, an fear bocht, agus thosuig air ag ithe na sméartha. Bhí sé ghá n-ithe agus ghá n-ithe nó go raibh siad ithte uilig aige. Chuaidh sé abhaile chuig Tadhg annsin. Bhí seisean amuigh ins an doras roimhe agus ocras air fhéin.
    "Cá bhfuil na sméartha" adeir Tadhg.
    "D'ith mé iad", adeir Taidhgín, "acht tabhair