School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. Fir Rástaí
    Bhí fear ann fadó agus 'sé an t-ainm a bhí air Darach Ó Niadh. Do bhí rásaí lé bheith i n-Uachtar Árd an lá seo. Bhí go leór daoine lé bheith ag na rásaí. Ní raigh a fhios ag an bhfear seo céard a bhí sé a dhéanamh leis fhéin an lá roimhe sin agus bhí sé a' rádh lé 'chuile dhuine eile nach raibh aon mhaith dhóibh a ghabhail ann gur bé féin a bhuadhfadh an rás.
    Bhí go maith. Tháinig an lá agus d'imthigh siad chuig an rás agus bhí sé 'n choimhlinnt. Is ar rothair a bhí siad a' coimhlinnt. Bhí an fear seo breágh láidir agus is aige a bhí an duais. Sin é an uair a bhí an gleó as an bhfear seo.
    Do mhair i n-Éirinn fadó bean darbh ainm Úna Ní Cheartair. Bean an-mhaith an bhean seo, ag amhránuigheacht. Bhí a cáil ar fud na tíre. Ní bhíodh áit ar bith a mbíodh spraoí nach mbíodh sí iarrta lé h-aghaidh amhrán a chasadh. Bhí sí ar an duine a b'fhearr sa tír. Bhíodh 'chuile dhuine ag iarraidh a bheith ag éisteacht léi. Badh mhaith léithe féin a bheith a' casadh
    Peadar Cínde
    Other names