School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    bhruach na locha lá. Chuaidh an triúr 'ig an loch agus bhí scáilí na mbeithidheach thíos ins an uisge. "Óra, bí amuigh go beó", ag breathnughadh síos dóibh léim an bheirt amach agus síos leo go tóin na locha agus báthadh iad.
  2. Le linn Finn bheith 'na pháiste bhí fáthach san áit. Nuair a thagadh sé isteach i dteach Finn séard a dhéanadh a mháthair le Fionn é a chur i gcliabhán. Ní bhíodh ar na tighthibh an uair sin acht aon doras amháin. Nuair a tháinic an Fáthach isteach i dteach Finn bhí an ghaotha sa doras agus d'fhiafruigh sé do bhean an tíghe cé d'athruigheadh an teach nuair a bhíodh an an ghaoth sa doras. Dubhairt sise burbh é Fionn agus d'éirigh an Fáthach 'na sheasamh agus d'athruigh sé an teach ar thaobh an fhasgaidh.
    Annsin thug sí naoi gcáca agus greideal sa 'chuile[?] cheann le n-ithe do'n fhathach agus chaith sí ceann eile sa gcliabhán 'ig Fionn acht ní raibh greideal ar bith
    AT0820: The Devil as Substitute for Day Labourer at Mowing
    AT1090: Mowing Contest