School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    mac saidhbhear faoi na cláir. Stróic siad óna chéile é. Annsin bhí an teach agus an talamh ag an bhfear bocht uaidh sin amach.
  2. Ba beirt saidhbhear a bhí ins' Sidina agus Stidina agus ba fear bocht a bhí ins' Steainín Ó Néaró agus ní raibh aige acht aon bhó amháin. Mharbhuigh Stidin agus Sidin an bó sin fhéin air. Choinnigh sé an craiceann agus chuir sé glac pigneochai isteach ann agus lasg leis chuig aonach. Chuaidh sé i siopa ósta agus ghlaoidh sé pionnta. Bhuail Steainín buille ar an gcraiceann agus bhain sé píghin as. Bhuail sé buille eile air agus bhain sé pighin eile as agus ba shin luach an phionnta.
    Rinne fear a' tsiopa an-iongantas dhe sin agus d'fhiafraigh sé de Steainín a' ndíolfadh sé an craiceann. "Dhíolfuinn", adeir Steainín, "dhá bfághadh mé cúig phunt air". thug an siopadóir an t-airgead dhó air agus lasg le Steainín abhaile. Nuair a
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Padraic Mac an Iomaire