School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    agus airgid. Thug siad neart airgid abhaile leo agus nuair a shroicheadar an baile bhí a n'athair go brónach agus an leas-mháthair curtha le fada agus tháinig a óige ar ais chuige nuair a chonnaic sé a chlann óg.
    "Is mairg a bhíonns teann ar an saoghal".
  2. Páidín Bídeach
    Fadó shoin sa tsean-aimsir d'fhága long mhór Cuan na Gaillimhe. Bhí go leór paisinéirí ar bord aice. Badh' é an t-ainm a bhí ar an gcócaire 'Páidín Bídeach'.
    Nuair a bhí an long sgathamh maith amach san bhFhairrge d'airigh an fuireann míolmór 'na ndiadh & bhí an míolmór at tí an long a iompú nuair a d'fhuagair an captaoin orra go gcaithfeadh duine éichint an chuid eile a shábháilt.
    Dúbhairt Páidín Bídeach go shábháilfeadh sé féin iad ach go gcaithfidhe mála beatha a cheangailt ar a dhroim. An fhaid is a bhí Páidín Bídeach dhá ghléasadh féin, chaith an captaoin cathoair & canna & gabhar amach 'uig an míolmór le é a shásamh. Annsin caitheadh Páidín Bídeach amach chuige. Shluig an míolmór siar é & níor leag sé fiachal ar bith air.
    Shíl an fuireann gur fadó a bhí Páidín Bídeach caillte. Ach nuair a tháinig siad i dtír thall céard a chonnaic siad ach míolmór sínte marbh ar an tráigh. D'oscladar é & céard a gheobhaidís istigh ann ach Páidín Bídeach & é 'na shuidhe ar chathaoir ag bleaghan an ghabhair síos sa gcanna.
    Cáit, Bean Uí Ghiobúin
    Other names