School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. Tóigeadh sios na sgéalta seo leanas ó leathanach 18-57 ó Cháit (Ceata) Bean Uí Ghiobúin, Camus Uachtair, Casla, Co. na Gaillimhe. Sa mbaile seo a chaith sí a saoghal agus tá sí beo láidir fós i n-aois a 65 bl. Phioc sí féin suas iad ón a h-athair le linn a h-óige. Cailleadh eisean sa mbliadhain 1923 (Pádraig Seoighe, i n-aois a 73 bl.
    Jackeen, An Gadaidhe Dubh.
    Bhí fear ann fadó agus fadó bhí. A mbeadh muidne an t-am sin ann ní bhéadh muid indhiú ann, nó a mbeadh, bheadh scéal úr nó sean-scéal aghainn. Ní raibh ag a mháthair acht é féin agus bhí sé tinn ariamh, nó mar b'áil liom a rádh meathta.
    Lá amháin dúbhairt sé le'na mháthair go ngabhfadh sé le gadaidheacht. Dúbhairt a mháthair go mba cheart duine écint a cheadú faoi. Chuaidh sí go dtí sean-dall glic a bhí 'na chómhnaidhe in-aice léi agus d'innis sí an scéal dó. Dúbhairt seisean é chur le gadaidheacht ó thárla go raibh sé féin sásta. Tháinig sí abhaile agus d'innis an scéal dá mac.
    Nuair a tháinig an oidhche fuair Jackeenmála agus amach leis. Níor bhfada gur casadh beirt fhir eile ar Jackeen & d'fhiafruigh siad de cá raibh a thriall. "Dul a' gadaidheacht" arsa mo dhuine.
    AT1525: The Master Thief
    Cáit, Bean Uí Ghiobúin