School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway

1. Ainm an duine a bhfuarthas an sgéal uaidh:- Máire, Bean Uí Fhineachta.
    A seoladh:- Doire Fhatharta, An Cheathramha Ruadh.
    A Aois:- 57 bl.
    A Gairm-bheatha:- Bean Fheilméara.
    An áit 'nar rugadh & 'nar tógadh é:- Is san áit'na bhfuil sí curtha fúithí faoi láthair a rugadh is a tóigeadh í. Ar theallach a tighe féin 'na h-óige a fuair sí na sgéalta seo ó'n a h-athair.
    An Gasúr agus Ór an Fháthaigh
    Bhí gasúr ann fadó agus dubhairt sé nuair a bhéadh sé mór go n-imtheochadh sé leis agus d'imthigh. Tháinig sé go dtí teach an fháthaigh acht ní raibh an fáthach istigh. D'iarr sé a dhinnéar ar bhean an fháthaigh agus thug sí dinnéar dó agus dubhairt sí leis an dinnéar a ithe go beo agus d'ith. Bhí sé ag dul amach an doras agus chonnaic sé an fathach ag teacht agus d'iarr sé ar bhean an tíghe é a chur isteach faoin gcómhra. Tháinig an fathach isteach agus dubhairt sé go raibh fear as Éirinn san teach agus dubhairt an bhean leis nach raibh, agus
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure
    Máire, Bean Uí Finneachta