School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway

1. Ainm an duine a bhfuarthas an sgéal uaidh:- Máire, Bean Uí Fhineachta.
    A sheóladh:- Doire Fhatharta, An Cheathramha Ruadh,
    A aois:- 57 bl.
    A Ghairm Bheatha:- Bean Fheilméara.
    An áit ar (tog) rugadh is 'nar tógadh é:- Rugadh is tóigeadh i nDoire Fhatharta í agus istigh 'na baile féin a phós sí. Tá sí beo beathaidheachfós ann. Chuala sí féin na sgéalta óna h-athair i rith a h-óige.
    Máire agus an Bheirt Fhear.
    Bhí cailín ann fadó agus 'sé an t-ainm a bhí uirthi, Máire. Bhí sí ag obair in éinfeacht le daoine eile. Oidhche amháin tháinig daoine ag iarraidh muinntir an tighe ag bainfheis agus d'fhan Máire agus na páistí istigh.
    Ní raibh siad i bhfad imthighthe nuair a tháinig fear isteach agus éadach mná air. D'fhiafruigh sé dho Mháire an raibh aon nidh aici le h-aghaidh an tsuipéir agus dubhairt sí go raibh feóil. Annsin chuaidh an fear ag iarraidh na feóla agus nuair a chuaidh chonnaic Máire é agus thit sí siar sa seomra. Annsin tháinig an
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers
    Máire, Bean Uí Finneachta