School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

Fear an-léigheanta do bhí ann.
    Bhí sé na chomhnuidhe i dteampall a thóig sé féin agus bhí tobar i n-aice leis agus gach lá theighead sé síos ag an teampall ag guidhe Dé agus deireadh na daoine go mbíodh aingeal na sheasamh le na thaobh an fhad is bhíodh sé ag ghuidhe agus lá nuair a bhí sé ag guidhe cailleadh é agus nuair a fuair na daoine é bhí sé sa conra le h-ais an tobair agus é caillte. Deirtear gur é tobar Naomh Conall an tobar is naomhtha amuigh.
    Téigheann daoine ann ag tabhairt turais uair ar bith is maith leob. Tá sé déanta istigh i reillig, é féin ag an teampall. Bhíonn uisge sa tobar gach bliadhain. Tá Conall curta istigh sa teampall. Tá cuid mhaith de'n teampall tuithte anois.
    Áine Ní Mháithnín
    Máire Ní Chatháin