School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    a raibh conra Colmh Cille agus bhíodh sé ag lígheacán na conra go mbíodh bainne aca níos mó na bó an Rí.
    Lá amháin tháinic an rí go dtí an teach agus d'fhiafruig sé de, cad é an fáth a raibh níos mó bainne ag a bhó na a bhí ag a cuid beithidhigh fhéin mar bhí an rí ag ceapad go raibh sé ag tógáil a bheithidhigh fhéin níos fearr na beithidhigh an Rí agus, dubhairt an buachaill leis nach féir a bhí ag tabhairt an baine dé ach go dtighéad sí síos sá cladach ó mheadon lae go tráthóna agus gur ann a bhíodh sí ag comnuidhe. Cuadar síos go dtí an bhó agus fuair siad an bhó agus an conra thíos sa gcladach.
    Cuireadh an Rí a cuid beithidhgih síos go dtí an conra ach ní raibh siad ag fanacht ann im sé an caoí a bhí an bainne ag imteacht dhóibh agus b'éigin do'n Rí iad a fhágáil ag ithe na talamh go dtiocfadh an bainne dóibh aríst.
    Nuir a fuair na righthe eile
        1. saints