School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    ar ceann an nOileáin thosuigh sé ag siubhal ach Oilean ach dubhairt Colm Cille Aifreann agus páidreacha sul dá ndeacha sé ag siubhal agus bhí an t-Oileán uilig siubhalta ag Naomh Eanna nuair a bhí sé sin deanta ag Colm Cille. Dubhairt Colm Cille leis annsin nach n-iarrfad sé féin ach leiteid a bráit agus sgar sé ar an talamh é agus clúdaigh sé an t-Oileán ar fád agus annsin b'éigin do Naomh Éanna an t-Oilean ar fad a thabhairt do.
    Nuair a bhí Colm Cille sean agus é gar do'n bhás rinne sé corra amhach as cloich agus bhí si dhá stór ar aoirde. San stór uachtar chuir sé a chuid leabhra Aifrinn agus sa stór íochtar chuaidh sé agus annsin sgaoil sé amach ar bhárr na fairrge é. Tháinic an cónra isteach i dtír i gCo. Aontroma agus bhí rí ar an áit agus bhí buachaill aige ag tabhairt aire do beithidhigh agus sé an tuarastál a bhí sé fhágáil céád a bheith aige bó a thogháil air an talamh le na cuid beithidhigh féin. Gach lá théighead bó an capaill anois go dtí an cladach go dtí an áit
        1. saints
    Sorcha Ní Allmhuráin