School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    leat, ach ná tabhair tuga do láimh dhó nó bridfidh sé é." Nuair a tainic an Mairnéalach isteach shín an sean-fear amach a láimh ach níor thug an Mairnéalach a láimh dhó. Dubhairt an sean-fear leis a dul siar go Conamara agus go raibh bosga istigh faoi cloch ann agus gan é osgailt go sroicheadh sé an tír Lochlannach.Nuair tháinic an Máirnéalach isteach thóg an Lochlannach an boisgín uaidh agus leag sé síos i gcófra. Chuir sé a láimh isteach faoi cholbha na leaba agus thug sé stoca lán do óir dhó agus chuaidh sé abhaile annsin.
  2. Bhí cráin ann fadó agus bhí trí bainbh aice. Ní raibh aca ach teach beag. Aon lá amháin dubairt ceann de na bainbh go gcathadh sé imtheacht Sgeárr bhí Siubalta aige Nuair casadh fear leis agus Ualach tuige air. Dubairt an fear go dthiúbhrfadh sé an Ualach tughe dhó. Thug an banbh an Ualach tughe leis. 'Sgéarr bhí siubalta nuair tháinig Sé go dthí áit an deas. Rinne sé teach
    AT0124: Blowing the House In
    Bairbre Ní Niadh