School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

“Tá camán agam dhuit cheana”.
    Bhí an fear seo go maith ag bualadh báire agus chuaidh sé leis. Nuair a tháinig siad go dtí an áit a raibh siad ag bualadh d’fhiafruigh sé cé sluagh a rachadh sé féin leis. “Rachaidh tú le sluagh Chonnacht” adeir an fear sidhe “agus na tosnuigh go nabróch mise leat e”. Thosnuigh an dá shluagh ag bualadh i naghaidh a chéile annsin. Is gearr go ndubhairt sé leis “tosnuigh”. An chéad bhuille a thug sé chuir sé amach é agus bhí an báire le sluagh Chonnachta annsin. Thug sé leis é go Cnoch Meádha agus d’fhán siad annsin ar feadh na bliadna. Tháinig sé abhaile ag deireadh na bliadna agus níor innis sé do duine ar bith cé raibh sé. Chuir an mháthair céad mile roimhe mar bhí sí ag ceapadh nach bhfeicfeadh sí go deo aríst é.