School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Thangadar uilig isteach agus an luch bruite rompu. Thóig an bhean an luch agus thug sí cupán don súp do na fir. Nuair a d'ól an gasúr é, bhí a fhios aige cé raibh chuile chiste óir sa domhan i bhfolach ach nuair a roinn an bhean an feoil, ní raibh a fhios aige tada. Chuaigh siad a chodladh ansin agus nuair a dhúisigh sé fuair sé é féin caite faoin mbruach talmhan sa gcnoc agus cloigín draochta ina phóca. Bhí sé de bhua aige na héisc a mhealladh. Thosaigh se gá bhuala sa deireadh thárla go dtáinig sé go dtí loch nó abhainn. Nuair a chuala na bric é, thosaigh siad ag léim suas ar an ngasúr agus scanradh sé agus thit an cloigín as a láimh.
    Thug na bric a naghaidh ar an abhainn ansin, thuig an gasúr é féin, thug sé an cloigín abhaile chuig a athair agus a mháthair agus bhí siad ag díol éisc gur cailleadh iad.
    Máire Ní Chatháin
    Feirmeoir