School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

(D'imthigh leis)
    D'iarr sé ar a mháthair cáca a dhéanadh dhó.
    Rinne sí amhlaidh agus d'fhiafruigh sí dhó cé acab dob fhearr leis an leath-mór agus a mallacht nó an leath bheag agus a beannacht
    Muise pé ar bith céard a dhéanfas do beannacht ní morán maitheasa dhomsa an leath-bheag.
    Thug sí an leath-mhór agus a seacht míle mallacht dhó agus d'imthigh sé. Tháinic sé go dtí droichead agus chonnaic sé an solas céadhna a chonnaic a dhearbhráthair eile.
    Rinne sé air agus daithnigh sé gurbh í a deirbhshiúthar a bhí sa teach.
    "Muise tá tú a' teacht le do beó acht b'éidir [?] nach nimtheóchadh tú le do bheó" adeir sí leis.
    Ba ghearr gur tháinic an fear isteach agus é gléasta in éadach bán. agus chaith sé gabhail éadaigh ar an urlár agus bhí fuil ar chuid acab.
    "Leag isteach idtascidh iad sin adeir sé le bean an tighe agus tabhair biadh agus leaba do'n fhear seo go maidin"
    Rinne sí amhlaidh. Ar maidin nuair a d'éirigh muinntir an tighe d'ith siad a (mbéilidhidhe) mbéilidhe agus fuair an fear seo chuile órdughadh mar a fuair a dhearbhráthair roimhe. D'imthigh sé leis indhiaidh na mbeithigidh agus thárla gach rud dhó mar a thárla dá dhearbráthair roimhe. sin
    Chaith sé an lá ag iarraidh breith ar an ubhla agus sa tráthnona nuair a tháinic na beithighidh abhaile ní bainne a bhí aca acht fuil.
    Rinne fear an tighe meall salainn eile dhó [?] seo agus
    AT0471: The Bridge to the Other World