School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. (continued from previous page)
    dhá iarraid nuair a bhí sí thiar bhuail sí a cois faoí agus dhoirt sí é. Déirig an fear ó na bhéile cá bhfuil tú ag dul arsa an bean. Tá mé dul go bhfheiceadh mé a bfuil aon oinseac beo chomh mór leat arsa an fear Bailigh sé leis annsin. Bhí sé ag imtheacht leis nó go bhfacaid sé bean agus ciseóg aice agus í ag iarradh an ghrian a tharraingt isteac sa teach. Céard tá tú ag iarraid a dheanamh mar sin arsa an fear. Tá mé ag iarraid an grian a tarrainghthe isteach sa teac ar sise. An bfuil aon ghró agad ar seisean Dubairt sí leis go raibh tabhair dom é a dubairt sé thug sí do agus chuir sé poll mór sa mballa agus tháinig solas breág ón ngrein isteac. Ó ce'n sórt fear Naomhtha tusa ar sise no cé bhéad airgid a thubhras mé duit. Ní mé ag iarraid aon airgead ort ar seisean agus bhailigh sé leis Ní raibh sé ibfhad imthighthe go bfacaid sé bean agus ropa ar bhó aice agus i ag an bhó a tarrainghth suas ar an teach go n-iteadh sí an féar breág a bhí ag fás thuas ar mhullach an tighe. Céard tá tú ag iarradh a dheanamh mar sin ar seisean. Tá mé ag iarradh an laogh agus an bó atá ag fághail bháis leis an ocras a thabhairt annseo go n-itheadhís an féar breág.
    Imthig leat ar seisean agus fáth dréimre agus curán
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze