School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Scéal faoi Shidheóg.
    Bhí beirt fhir ann fadó agus bhí said ag teacht abhaile óiche amháin agus iad ar meisce. Nuair a bhí said in aice le Droichead Charraig a’Logáin I Leitir Móir shuigh said síos le na bpiopaí a dheargú. Ní raibh I bhfad ina suí nó go bhfaca said beirt mná ban le éadach dubh amach ar a n-aghaidh. Tháinic an-fhaiothas orthu agus thug said do na sálaidh é.
    D’imigh an bheirt leo nó go dtáinic said go dtí stór Leitir Móir agus iad ina ndiadh I gcomhnaidhe. Bhí sé ina mhean óiche go maith faoi seo. Rinne said faoi dhéin Tí Mhurchadha bhuail said ar an doras ach ní lig sé isteach iad chor ar bith. Rachadh duine againn go dtí teach Seamus Ó Niadh agus ní rachadh an duine eile éineacht leis.
    D’imigh leo nó go raibh said siar ag an gCaladh beag ar a bhealach go Leitir Caladh cé a bheadh rompu arís ach an bheirt céanna.
    Bríghid Ní Confhaola
    Úna Ní Confhaola